22 Eylül 2006

YAPRAK GİBİ SALLANMAYIN II
Sosyal Mazohizm: Bizde cok yaygindir. Bu rahatsizliga tutulan kisi, icinde yasadigi toplumu ve cevresindekileri hep cahil, tembel ve kotu olarak gorur. Goruslerini daima "Bu millet adam olmaz." gibi klise laflarla ozetler. Psikologlar, bu kisilerin kendi basarisizliklarina mazeret bulmak icin herkesi kotu olarak gostermek istediklerini soyluyor.
* * *
Kronik Bagimlilik: Bu kisilik bozuklugunda kisi, kendi kisisel basarisi icin hep baskalarinin destegini arar. Isler kotu gittiginde ya da basarisiz oldugunda ise baskalarini suclar. Suclu, ailede baba, is yerinde mudur, toplumda ise devlettir. Iyice kizdiklarinda "Nerede bu devlet?" diye bagirirlar.
* * *
Karamsarlik: Biraz "Dogu Akdeniz huznu" biraz da "Ortadogu'nun melankolisini" katin. Ekonomik ve toplumsal sorunlarin ortaya cikardigi; korku, endise, tedirginlik ve bikkinligi da bunlara ekleyin. Sarkilarimizdaki aci, uzuntu, keder... turkulerdeki dertleri, yara ve sizilari hatirlayin... Alin size ortaya bir karisik konu...Iste size milyonlarca "bicare" insan! Karamsar insanda "cesaret, azim, kanaat etme" diye birsey yoktur. Karamsarlik insanin kanini sogutur, enerjiyi, dinamizmi ve yaraticiligi yok eder...NaKHaR

Hiç yorum yok: