10 Eylül 2007


BEN HİÇ YAŞLANMICAM !

Gerek gittigim hasta ziyaretlerinde olsun, gerekse etrafimda bir sekilde karsilastigim yasli insanlari görünce, elden ayaktan düsmemek icin, yagli yogurtlu, abur cubur yiyecekleri yemeyi kestim...

Gerçi yaslilarin bakimiyla ilgilenen insanlarin disinda davulun sesi uzaktan hos gelir hesabi neler yasadiklariyla ilgili pek de birsey söyleyemiyorum...Bilen varsa buyursun anlatsın!


Bazen girdigim agiz kavgalarinda "Sen hiç yaslanmayacak misin, niye hirpaliyorsun?" dedigim de oluyor ki sonrasında, bildik ve ezber olan cümle yüzüme tokat gibi iniyor... "Eh o zaman birakayim, bir hafta sen bak bakabilecek misin, dayanamaz birakir kaçarsin!"


Eh bazi nemrut yapili yaslilar için hakikaten durum bu, ama insan geçmişte ne kadar kötülük yapmış olsa da insan yaa, yine de üzülüyorum. :( Birkaç ziyaretimde, çok iyi bakilanlarini da gördüm tabii, ne yalan söyleyeyim böyle bakim yok, kuaförde manikürden çikmisçasina bakimli
eller, ne olursa olsun gösterilen güler yüz, hayirli evlat muhabbetleri.

Huzurlu bir ortam... Insan kendi huzurunu kendi yaratiyor nitekim... Bütün bunlardan sonra insan durup, yaslanmamak için elinden geleni de gelmeyeni de yapmaya çalisiyor... NaKHaR

18 yorum:

joone dedi ki...

"huzur" benden bağımsız bir kavram.. ama öyle düşlerin peşindeyim ki.. hayatımı onun üstüne kurmuşum..
"yaşlılık" dersen.. severim ben o yıllanmışlığı.. en nemrutunu bile severim; benden bi 40 yıl fazlası vardır.. hikayeleri vardır.. sebepleri vardır.. benden çok öğretmen'dir..
düşününce.. olup bitene bakıp gülümseyebilmek için.. yaş almak gerekiyor.. öyle akıtılan yaşlarla da olmuyor.. gün gün, ağacın halkaları hesabı; yaş almak lazım..
ne demiş burgess: youth must go.. yaaa...

Nakhar dedi ki...

@enteldantel;
tabii ki 40 yıl fazlası vardır.. hikayeleri vardır.. sebepleri vardır diğerlerinin.. ama amaç bedenen zayıf düşmemek diyorum canım... zayıf düşmeyelim annem 50 yaşında kendine acımayı o kadar çok seviyor ki.. belki de bu yüzden sürekli yaşlanınca siz bana bakmazsınız deyip duruyor... öyle işte... :)

joone dedi ki...

bedenen de dğş.. nolcak.. nasıl olsa her şey olacağı zaman.. olduğu kadar.. çok mu kaderci bi tablo çizmekteyim:)

Nakhar dedi ki...

@enteldantel;
tamam bedenen de yaşlanalım ki olacak olanın önüne geçilmez de tek derdim elden ayaktan düşmemek kimsenin bana bakması için acı dolu gözlerle şefkat bekleme durumuna girmemek işte :) kaderci değil olacak olanı söylüyorsun sende :)

Adsız dedi ki...

büyükbabamın ölmeden önce acı çekerek ölümü için yalvarmasını hatırladım..ve o canımdan çok sevdiğim insanın ölümü için kendi yalvarışlarımı..
kötüydü..yaşılılık..
uzun bir aradan sonra merhaba nakharcım..umarım iyisindir..

Zamandan Sızan dedi ki...

SIK SIK DÜŞÜNDÜĞÜM KONULARINDAN BİRİDİR..BÜTÜN ANNELERİN SERZENİŞLERİDE SANIRIM HEP AYNI DOĞRULTUDA..ANNEM 'İKİ GÜN YATAKTA ÜÇÜNCÜ GÜN TOPRAKTA' GİBİ SÜREKLİ TEKRAR ETTİĞİ BİR DUASI VARDIR Kİ SANIRIM HERKES İÇİN GEÇERLİ BİR DUA..YAZDIKLARINA KATILIYORUM SEYAHATE HAZIRLANIR YEMEĞE HAZIRLANIR GİBİ YAŞAM SÜRECİMİZİN SONUNA DOĞRU YALNIZLIĞA VE YAŞLILIĞA HAZIRLANMALI İNSAN.. ANNEM BİL AMA YAPMA DER.. YAŞLANACAĞIMI BİLİYORUM HAZIRLANIYORUM AMA YOKMUŞ GİBİDE YAŞAMA GÖZ KIRPIYORUM..ALTIN KURALSA HUZUR..

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

merhaba nakhar,annemin babaannesi 99yaşında hala yaşıyor ve hiç bir hastalığı yok.hayat kalitesini hep yüksek tutmuş bir bayan,gel gör ki bu bile yeterli kalmıyor herşeyden önce evlat ölümünden dostlarının ölümüne ölüm acısının çook çeşidini daha da zor kaldırıyor insan yaşı ilerledikçe.unutkanlıklar,karıştırmalar başlıyor ki kesinlikle yaştan çünkü ihtiyaçları olan uyku saatleri 5saat kadar fazlası da azı da bu tip durumlara neden oluyor.mesela evin içinde adamlar,fareler,yılanlar görüyor onlardan korunmaya ve korumaya çalışıyor bizi tabii bizde düşmesin zarar görmesin diye oturtmaya çalışıyoruz ve bu defa bizi düşman zannediyor engellediğimiz için :( sonra bir bakmışsın düzelmiş,baldan tatlı,25yaşımdayım ve her günümü onunla geçirebilirim,çok güzel bi değer ama aynı evde olmak bakmak ayrı bizimkiler aynı binada ayrı ev açtı çünkü tuvalet anlamında da sorunlar yaşıyoruz yaklaşık yıldır daha sıklıkla..bakımı bir bebeğinkinden daha zor kesinlikle,karşındaki hem bir yetişkin ki kayınvalide diyen insanlar 71 yaşındayken onlar bakıyordu hem de küçük bir çocuk laf anlatamadığın kendi hayal dünyasında yaşayan..Allah hayırlı,kimseye muhtaç olmayacağımız ömür nasip eder inşallah.ha bir de :) bu yaşlarda babamın yengesi var tek başına evinde yaşayabilen sobasını yakıp bahçesiyle de ilgilenebilen inşallah yeni yaşında 2. örnek gibi daha niceee yıllar yaşarsın sevdiklerinle,geçmiş de olsa doğumgünün kutlu olsun,biraz yüzeysel yaklaş herşeyi çok düşünme,kurma kafanda :)

Nakhar dedi ki...

@zoitsa;
yaşlılara bakan herkes bir an önce daha fazla eziyet çekmemesi için dua eder... ama dedenin kendi durumu için acı çekerek ölme isteği de günahını dünya sıkıntısıyla atlatmak inancında yatıyor herhalde yanlış anlamadıysam eğer...

Nakhar dedi ki...

@kıymet;
işte o konuda ben sanırım hepinize helvamı yedireceğim çünkü ben huzuru hiç sevmiyorum... okey huzur olsun ama böyle herşey sütliman olmasın isterim.. sıkılırım ben :)... ama annelerimiz hep böyle sinirlenince allah sizin elinize düşürmesin filan da derler...

Nakhar dedi ki...

@ebru;
trakyalı tanıdığım herkesin neredeyse 5 kuşak hep birden yaşıyorlar çok enteresan geliyor sizinki de öyleymiş... bir bildiğim annemin halası var süslü kendine çok iyi bakar.... tek kötü alışkanlığı sigaradır... onun dışında kendini çok sever... etrafındakilere bol bol güler... halinen hiç şikayet etmez.. böyle biri olursam ileride ne mutlu bana... ama öbür türlüsünü istemem hani sürekli kendine acıyan bir yaşlı olmaktan tanrı korusun... :)

doğum günü tebriğin için ayrıca teşekkür ederim... geç olması hiç önemli değil.. :)

Adsız dedi ki...

nakhar sen yaşlanmaaaaa kazık çak dünyaya tamam
kedicik de elinde bastonuyla gelir sürtünür bacağına i,şte ozaman dualardan dua beğen kendine bir an evvel yaşlanmak için ....

:D

işin şakası bir yana dediğin doğru elden ayaktan düşmemek lazım yaşlılık nasılsa kasin son bari o anı olabildiğince son gayret dinç yaşamak gerek demi ...



öperim kayıngörümcemi bu arada kuzenim (g.kedi) iletmiştir d.günü tebriğimi iletti demi ?????????*

Nakhar dedi ki...

@kayınörmcen diagonel;
sen merak etme o birşey yapamazsa artık bastonuna bakarız... :)

tebriğini iletti canım sağol ben o sıra lavobdaydım :)

Serap Koc dedi ki...

Yaslanmak fizikselden ote psikolojik 1 kavram.. Hayattan, yasamaktan ve dusunmekten ne kadar cok koparsan o kadar cabuk ve cok yaslanirsin.
Ben dusunuyorum ki, sen cilgin 1 yasli olursun ama tek 1 nokta acik veriyor, hayatla aranda cok ince 1 cizgi var, heran istedigin noktaya gecebilecek kadar seffaf hemde, o yuzden ben dilerim ki yasama sevinjin hic bitmesin..

Yonja Evcimik ten Sevgilerle :)

Friedrich Camus dedi ki...

Öncelikle doğum günü şeysini kutlarım en gecikmeli tarafından. Sonrasında ise "Yaşlanacaksın, korkunun bir faydası yok." der ve kös kös bakarım (:

Nakhar dedi ki...

@seraphical;
tespitlerin beni bile şaşırttı çünkü gerçekten karşıma çıkan bir çok insan bunu söylüyor... ama ben kendime inanamıyorum :)

Nakhar dedi ki...

@friedrich camus;
çok teşekkür ederim doğum günü tebriğin için... yaşlanmaya gelince eğer çok kırışırsam ötenazi hakkımı kullanacağım :) ya da hızlı yaşamam lazım :)

Adsız dedi ki...

Söylediklerini anlıyorum. Yaşlılık gerçekten ürkütücü. Fakat öyle güzel yaşlılar oluyor ki, insan, umarım ben de böyle yaşlanırım, diyor. Bu 'güzel' yaşlılar bir kere yalnız olmuyorlar, birlikte yaşlandıkları birileri oluyor. Sevgilileri, çocukları, torunları, dostları... Gülümsemeyi, hayattan zevk almayı bırakmıyorlar, unutmuyorlar. Mutluluklarını, keyiflerini paylaşıyorlar. Hayvan sahibi oluyorlar mesela. Takipçi olmayı sürdürüyorlar. Hayatın gerisinde kalmamaya çalışıyorlar, kaldıkları alanlarda da bunu matrak bir edayla kabul ediyorlar, dalgasını geçiyorlar.
Ben de çok korkuyorum yaşlanmaktan. Öfkeli, mutsuz yaşlıları sevmiyorum. Öyle olmak istemiyorum. Olmayız biz öyle, inanıyorum.
Benim de kafayı taktığım bir konu bu. :-))

Nakhar dedi ki...

@herşeyden biraz;
benim şahsen öyle olmaya potansiyelim var ne bileyim işte ben böyle bir hal içindeyim... :)