20 Ekim 2007


REYTİNG

Eğer hoş yazıyorsanız, yazdıklarınızın boş olmasının fazlaca bir önemi yok artık. Çünkü reyting devrindeyiz ve insanlar puanı hoş yazana veriyorlar. Bu, bizim okumama, hatta sanki fazla düşünmeme eğilimimizle birleşince ortaya hiç de hoş olmayan bir sonuç çıkıyor… “Bir şey hakkında kanaat getirmek için eskiden en önemli kaynak kitaplar ve dergiler iken, şimdi ön plana köşe yazarlığı ve TV’de konuşmak geçti ve buralarda da reyting yani hoş yazma ve konuşma önemli.”

Kanaat işi artık kitaplarla dergilerle değil, basın yoluyla yapılıyor; basın da reyting yapanı öne çıkarıyor. Reyting yapmak içinse hoş yazıp konuşmanız yeterli, boş olmuş olmamış çok önemli değil. Ne de olsa doluluk kriteri giderek zorlaşıyor.

Bir de yakın geçmişte karşılaştığım bir anket sorusu ve yanıtlar aynen şöyle;

Sizce TV’deki en iyi magazin programı hangisi?


1- Kanal D Ana Haber %25,3
2- Pazar Keyfi %20,6
3- Özel Hat %18,1
4- ATV Ana Haber %17,8
5- Show Ana Haber %12,0
6- Televole % 2,8
7- Star Ana Haber % 2,5
Ahmet Çakmak ve Nevzat Çalışkanın yazılarından derleme

9 yorum:

z.örer dedi ki...

Liberal ahlakın görmek istediği tablo bundan başka ne olabilir ki! Egemen kesimin (ipin ucunu elinde tutanların) kendi dışındaki kitleye vermek istedikleri biçim...

Her cepheden sorgulayıcı birey tipi onlar için "sakıncalı" sınıfına dahildir.
Yani, olanları değil, olanların "ardını" görmek ve oy sandıklarında onların "sakıncalı" ilan ettiklerine oy vermektir bence asıl eleştiri. Ve aynı zamanda sizin gibi bu mekanlarda da bu durun farkına varabilmek az şey değildir.

Banu dedi ki...

evet bence de en iyi magazin programı kanal d ana haber bülteni. biz ailecek çok keyif alıyoruz... en iyi magazin programı sunucusu da m. ali birand zaten:p :)

aylak madam dedi ki...

televizyonumu aciyorum.
once turk kanallarini geziyorum, her birinde ayni insanlarin hayatlari, yakalanmalari, kavgalari magazin kisvesi altinda halkimiza enjekte ediliyor. diyorum, bu gercek olamaz. insanlar turkiyede sadece dizi veya magazin programimi mi izler?

isvicre kanalinda aksam yayin akisinda genelde ya tartisma programi, kult film, belgesel vs olur. ama daha bir kere olsun magazin programi gormedim. inanilmaz ama gercek.

en begendigim tv kanali ise BBC nin her turlusu reklamindan, dizisine, filmine, belgeseline. dolu dolu. seviyorum. turkiyeden burda izleyebildigim NTV, sadece haberler.
sana bi tavsiye THE MIGTHY BOOSH. takipcisiyim.
hoscakal

miso dedi ki...

Ben bir de aynı haberin yirmi kere tekrarlanmasından usandım. O değil olan biteni takip edemiyorum artık bu gerzek haber bültenleri yüzünden. Basına karşı önyargı da cabası.

pıhh

Nakhar dedi ki...

@zihni;
evet aynen öyle... kıyamet alametlerinden biri de iyi gibi görünenin aslında kötü, kötü gibi görünenin aslında iyi olmasıymış... bu da haberlerimizde meydana çıkanı doğruluyor sanki :)

Nakhar dedi ki...

@sahafcım bir de konuşabilse çok şey anlatacak ama kekemeliği tutuyor gerizekalının... 32. günde milleti yatıştırması gerekirken reyting uğruna daha fazla azdırdı milleti gıcık oldum...

Nakhar dedi ki...

@aylak madam;
canım ntv'nin birçok elit kültüre hitab edebilecek düzeyde tatışma programları da var.. diziler için cnbc e tek geçilebilir türk kanalları için söylüyorum bunu... hımmm bir de cnn türk te 5N 1K hoşuma gidiyor çok fazla yakalayamıyorum ama öyle... yabancı pek kanal izlemiyorum çoğunun alt yazısı yok dialekt farklılıklarından kaynaklanan bir anlaşılmazlık oluyor hoş türk ingilizcesi konuşuyoruz :D

Nakhar dedi ki...

@mişocuk;
ben haberleri izlemiyorum bile izleyeceksen 3. sayfa ve magazin haberi yapmayan kanalları tercih öneririm... :)

La Coquette dedi ki...

nakharcım bir mim: masaustunun screenshotını alıp yayınlaman ve birini mimlemen gerek, tabii eger istersen: )
postla ilgisiz oldu gerci..