16 Kasım 2014



ÇEMBER!

İlk anekdot: Birkaç yıl evvel izlediğim Taare Zameen Par (Every Child Is Special – Her Çocuk Özeldir.) filminde çocuğunun sürekli başarısız olduğundan yakınan bir babaya, yine aynı çocuğun öğretmeni (Aamir Khan) güzel bir örnek veriyor: Solomon Adalarında, yerli halk ormanın bir bölümünü tarımda kullanmak istediklerinde ağaçları kesmezmiş. Onun yerine ağaçların etrafını sarıp (bir nevi çembere alıyorlar ağacı) bağırarak sövüp sayarlar lanet okurlarmış. Birkaç güne kalmadan ağaçların yaprakları solar, kuruyup büzülür ve ağaçlar kendi kendine ölürmüş.Türkiye Cumhuriyeti’nin aşırı çevreci yöneticilerine ilham olur belki!

İkinci bir anekdot: Elif Şafak'ı fazla popülist bulduğumdan takibim dışında kalsa da, birkaç gün evvel yakın bir arkadaşımın paylaşımından izlediğim TED Konuşması'nda beni kazandı. Videoda da göreceksiniz bir çemberin sadece bir çemberden ibaret olmadığını… 

Hayatınızı bir çembere almayın, onun yerine size dokunmasını / zarar vermesini istemediğiniz insanları çember içine alın… Bir bir yok olduklarına şahit olacaksınız.


Hem Taare Zameen Par  filmini hem de Elif Şafak TED Konuşmasını verdiğim linklerden izleyin anlayacaksınız ya da kim bilir belki çoktan farkındasınızdır… N

5 yorum:

Aleph dedi ki...

Elif Şafak hakkında ben de senin gibi düşünüyordum ama verdiğin videoyu izledikten sonra pek de farklı olmadığımızı gördüm. Filmi de en kısa zamanda izlemeye çalışacağım. Böyle şeyleri paylaşman çok güzel oluyor:)

Adsız dedi ki...

Bu bacıyı ben de sevmem ama çok güzel noktalara değinmiş gerçekten.

Nakhar dedi ki...

@Aleph; Bu tür şeyleri paylaşmak konusunda cimri değilim... Beğenmene sevindim. Boş bir günü video-film-müzik ile geçirmek çoğu zaman çok daha verimli :)

@Sıradan gay; Aynen öyle, hem ince bir mizah katarak daha etkili kılmış anlatımını :)

ah bi deli olsam dedi ki...

güzel yönleri oldugunu düşünüyorum elif şafakın popüler olmadan önceden beri takip ederdim kendisini belki de ondan bi önyargım pek oluşmadı

Nakhar dedi ki...

@ah bir deli olsam; Belki de öncesinde ön yargı geliştirmişimdir hakkında çıkan haberlerden bilemiyorum... Ama kırıldı o yargım daha henüz okumaya başlamadım ama olsun :)