15 Ekim 2008


RUHUNUZU ZENGİNLEŞTİRİN !
-Yoksulluk Üzerine-

Gitmeliyim
Ve bakmamalıyım gözlerinin içine
Hayat denen fakirin
Fakir gibi gözüken
Zengin cimrinin…

Konumuz yoksulluk üzerine madem, üstünden yıllar geçmiş bir şiirimin son kıtasını yazmakla başlayayım, Ve söylemeliyim ki maddi yoksullukların hiçbir değeri yok gözümde,

Asıl kötü olan manevi yoksulluktur bence, klişe laflarımız vardır bizim “komşusu açken tok yatmak” gibi… Böyle olmamaktır, “Kelin merhemi olsa…” diye düşünmemek gerekir, “Bugün sana yarın bana”dır çünkü bu hayatta yaşadıklarımız…

Yardımsever olmak, yoksulluğu azaltır diyemem ama kesinlikle ruhunuzu zenginleştirir… Ve zenginleşen ruhların (bir nevi aramızdaki melekler) olduğu toplumlarda maddi yoksulluğun pek fazla yaşayacağını sanmam… Önerim budur… Maddi anlamda zengin insanların ruhlarını zenginleştirmek...NaKHaR
"Babam o kadar yardımseverdi ki, onu ne kıldığı namaz, ne tuttuğu oruç cennete götürmüştür, onu cennete götüren (o kadar eminim) tek şey cömertliğidir... O varken yaşadığımız şehirdeki 3 kişiden biri babamın ekmeğini mutlaka yemiştir"... Yukarıdaki yazdıklarımı anlamayanlar için bir örnek...

14 yorum:

Fulya Bozoğlu dedi ki...

sevgili nakhar,
keşke maddi anlamda zengin olan insanların ruhlarını da zenginleştirecek birşeylerimiz olsa elimizde.belki de insanlar zenginleştikçe unutuyorlar değerleri.hepsi değildir elbette ama bir çoğu.dün dünde kalıyor ve bu çok üzücü.yani geçmişinde yoksulluğundan çocuğuna bir süt alacak parası olmayıp da bunun acısını çekmiş bir insan bugün zengin olup o yaşadıklarını unutarak çok adice ve acımasızca davranıyorsa diğerlerine..böyle bir insan için kim ne yapabilir ki?

Seyyah dedi ki...

ruh yoksulluğunun, duygu yoksunluğunun çözümü var mı ya da avucunun içine birazcık merhamet ve cömertlik sıkıştırıp kaçmanın bir yolu, kim bilir belki bir gün bulunur.

sufi dedi ki...

Ruhu zenginleştirmek,gibi çok önemli bir konuya değinmişsin.Maneviyat konusunda yoksulluğun çaresi konusunda hiçbir fikir gelmiyor nedense insanın aklına.Sevgilerimle.

Kızıl dedi ki...

Ne güzel şeyler yazmışsın sevgili Nakhar. Maddi anlamda zengin olan kişilerin gerçekten ruhlanırın zenginleşmesi çok daha, şart!

Baba konusunda çok ortak yönlerimiz var, aynen bende senin düşündüğün gibi düşünüyorum. Namaz kılmaz, oruç tutmaz bir adamdı benim babamda ve şayet cennen varsa o kesin oradadır, eminim buna. "Aç varken etrafımızda bize uyku haramdır" derdi, iyi ki yüklemiş bunları bize, bana göre bu duygularla yaşayan insanlar özel insanlardır. Özel insan olmaya gayret ediyorum.

Nakhar dedi ki...

@cehenneme yolcu peri;

elbet birseyler yapilabilir bu bir baslangic mesela 15 ekim sorumluluk zincirinin yoksulluk olarak secilmesi...

ama dedigin insanlar ruhlarini paranin kolesi haline getirdiklerinden dolayi caresizliginde cok haklisin bu konuda maalesef hepimiz caresiziz

Nakhar dedi ki...

@nilly;

umuyoruz sadece elimizden gelen baska seyler olmali ama psikolojimiz daha o kadar gelisemedi ne yazikki...

hosgeldin bu arada :)

Nakhar dedi ki...

@sufi;

maneviyatin gelisebilecegi tek konu yardimlasmakla olur sanirim insanlari kisisel ozelliklerine gore degerlendirmek gerekiyor..

bir nevi mevlana felsefesi...

hosgeldiniz bu arada :)

Nakhar dedi ki...

@pandora;

ozellikten cok sanirim olmasi gerekeni yapiyoruz biz, insanlarin varolma sebeplerinden biri de birilerinin kahramani olabilmekten geciyor gibi ne dersin? :)

JoA dedi ki...

doğru söze ne denir...

Nakhar dedi ki...

@joa;

umarim bu dogrular bazilarinin yanlisini silip supurur :s

Seyyah dedi ki...

Bizim oralarda bi söz vardır,sevgili nakhar.
Derler ki;
''BABA ADAMMIŞ''
Küçükken bunun ne olduğunu hep düşünüp dururdum.Derdim ki kendi kendime
-Baba herhalde adam olacak.Kadından baba olur mu hiç.,
Büyüdüğüm zaman dudağımın kenarında bıraktığı gülümsemeyle hatırlarım bu sözü.Ve yazın bana bu sözü hatırlattı.

Karōshi dedi ki...

Nakhar;
Herzaman hayran olduğum yanın bu.. Başka açıdan bakmak.. Söylemeden edemedim.. Senin açıların dokunuyor.. Ve en güzel noktadan: Kalple aklın birleştiği noktadan.. Bana hep ordan aktarılıyor yazdıkların.. Ruhların daha cömert olması gerek.. Eline sağlık..

Nakhar dedi ki...

@elv79;

kucukken babam nakhar bey haşa derdi anlamazdim, daha sonra ogrendim ki daha bey olamadin demek istiyormus... babalardan bir ani da benden, bazi seyleri hatirlattigima sevidim :) guzel anilardir umarim

Nakhar dedi ki...

@kroshi;

kucukken kendime verdigim "kimseye benzemeyecegim" sozumu tutmaya calisiyorum bakiyorum insanlar hep ayni seyleri yaziyor, aklima gelen alternatif fikri beyan ediyorum yalnizca :)

utandirdin beni :)